Biden ve Harris, Netanyahu’yla görüştü

ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray’da görüştüğü İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya, Gazze’de ateşkes konusunda kalan boşlukların doldurulması ve en kısa sürede anlaşmanın tamamlanması gerektiğini belirtti. 

Beyaz Saray, Biden ile Netanyahu arasında Beyaz Saray’da gerçekleştirilen görüşmeye ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, “Başkan Biden, (Gazze’de ateşkes anlaşmasıyla ilgili) kalan boşlukların doldurulması ve mümkün olan en kısa sürede anlaşmanın tamamlanmasını, esirlerin eve dönmesini ve Gazze’deki savaşta kalıcı bir sona erişilmesi gerektiğini belirtti” ifadeleri kullanıldı. 

Biden’ın ayrıca, ABD’nin İsrail’in güvenliğine olan “sarsılmaz” taahhüdünü bir kez daha yinelediği ve İran ile Hizbullah gibi bölgesel “tehditlere” karşı işbirliği mesajı verdiği de ifade edildi.

‘SAVAŞI BİTİRELİM’

ABD Başkanı Biden’ın yarıştan çekilmesiyle Demokratların başkan adayı konumuna gelen Başkan Yardımcısı Kamala Harris de, Beyaz Saray’da görüştüğü İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya Gazze’deki acil insani duruma ilişkin ciddi endişesini ilettiğini söyledi. 

Kameralar önünde poz veren ikili, görüşmeleri öncesinde herhangi bir açıklama yapmadı. Görüşmenin ardından kameralar karşısına geçen Harris, Netanyahu ile kapsamlı bir görüşme yaptıklarını ve Orta Doğu ile ilgili gündemi değerlendirdiklerini söyledi. Harris, İsrail’in kendini savunma hakkı olduğunu ve ABD olarak İsrail’e bu konuda her türlü desteği vermeye devam edeceklerini vurguladı. 

Netanyahu ile görüşmesinde Gazze’de artık bir ateşkes anlaşmasına ulaşılmasının zamanının geldiğini ve esirlerin de evlerine dönmesi gerektiğini ifade ettiğini dile getiren Harris, “Şu anlaşmayı yapalım ve ateşkes ile savaşı bitirelim. Esirleri evlerine geri getirelim ve Filistin halkına çok ihtiyaçları olan yardımları temin edelim. Ayrıca sonunda iki devletli çözüme yol açacak sürece de bağlı olmaya devam edeceğim” değerlendirmesini yaptı. 

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir